Latest news

« Back

Hoe te geven?

20210117_114900.jpg10 Feb

Nu we een aantal maanden terug zijn in Togo zijn we ons ook weer dubbel bewust van de armoede waar heel veel Togolezen in leven. Ik zal een voorbeeld geven van iets wat met ons gedeeld werd, wat mij koude rillingen over mijn rug gaf. De schoonvader van het meisje wat ons helpt was plotseling erg ziek geworden en was zijn bewustzijn verloren. Het was midden in de nacht, en zijn familie besloot hem naar het ziekenhuis te brengen. Zoals hier vaak gebruikelijk is werd hij achterop een motor gehesen. Een tweede persoon ging ook achterop zitten om zijn bewusteloze lichaam vast te houden.  Helaas had deze man niet goed op de voeten van de zieke man gelet en deze hadden dus….de hele weg naar het ziekenhuis over de grond, de stenen en het asfalt gesleept. Met als gevolg dat de huid van zijn voeten er compleet afgeschuurd was toen hij in het ziekenhuis aankwam. Dit is gewoon een van de vele schrijnende voorbeelden die ik zou kunnen vertellen over de gevolgen van armoede!

Voor ons, als gezin, is er bijna dagelijks de praktische vraag, wie, wanneer en hoe helpen we?? Zouden jullie willen meebidden voor heel veel wijsheid hierin? In het geval van de schoonvader van Marceline was dit duidelijk. We konden meehelpen bij het betalen van de ziekenhuis rekening. En ook was Marceline heel blij met de Yams die ik haar een paar dagen later kon geven toen haar vader, die inmiddels een stuk was opgeknapt, aan haar had gevraagd of ze fou-fou kon maken….

In de praktijk geven Alex en ik bijna nooit geld, maar we helpen vaak door school of ziekenhuis rekeningen te betalen of door een praktisch acuut probleem te verhelpen. Gisteren bijvoorbeeld kwam de vraag of we een broeder willen helpen: zijn motor is kapot en hij heeft geen geld voor de reparatie….hij kan niet meer naar de kerk komen met zijn gezin en niet meer naar de markt om z’n tweedehands kleren te verkopen. Ook is Alex weer gewend geraakt aan het ‘gebiept’ worden. Als gemeente leden of familie hem willen spreken, maar geen krediet op hun telefoon hebben dan laten ze gewoon Alex’ telefoon over gaan in de hoop dat hij hen terug belt.

We waren een poosje geleden ook heel dankbaar dat we de EGCT gemeente heel concreet konden helpen met een belangrijke aankoop. Alweer een poos geleden maakte de nu opgeheven stichting Amenuveva hun laatste geld over naar de kerk in Togo. Al een lange tijd wil de kerk graag een stuk grond kopen. Door op dit stuk grond mais en bonen te gaan verbouwen hoopt de kerk een inkomen te genereren voor voorgangers en diaconie. Na lang zoeken hebben de ouderlingen recent een geschikt terrein gevonden. Ook Alex en konden iets bijleggen en de kerk heeft dus recent, eindelijk een stuk land kunnen kopen!

Wij zijn heel rijk gezegend door onze God en Hemelse Vader die iedere dag voor ons zorgt en ook in de toekomst voor al onze noden zal zorgdragen. Het is voor ons zeker een zegen om hier, ook praktisch, onze broeders en zusters te kunnen helpen!

 

« Back

Scroll to top