Latest news

« Back

Een stukje van Lotte

IMG20230724192712.jpg10 Aug

Beste allemaal,

Nu ik dit schrijf, ben ik al weer een paar dagen terug in Nederland en mis ik het Afrikaanse leven toch al wel. Wat heb ik een geweldige tijd gehad bij Alex, Wijneke, Neline, Niek en alle andere mensen die ik heb mogen ontmoeten. Ik ben 3,5 week bij hun in huis geweest en zij hebben mij meegenomen in de Togoleese cultuur. Er zijn voor mij veel hoogtepunten en mooie herinneringen, maar de mooiste is toch dat ik, na 3 jaar, de kinderen weer in het echt een knuffel kon geven. Daarnaast heb ik zo genoten van alle kinderen en de liefdevolle houding van alle mensen in Atakpamé. Ik voelde mij gelijk zo welkom door iedereen. Een ander moment wat ik nooit ga vergeten, is het bezoek aan de grote (!!) markt op zaterdag. Ik heb mijn ogen uitgekeken. De dankbaarheid bij mensen en iedereen was zo aardig. Ik ga de ondersteboven gehangen kippen op de markt, langs de weg en op de scooters niet missen;)

Het heeft mij geraakt dat er zoveel mensen moeten leven van weinig en niet de zekerheid ’s ochtends hebben of ze ’s avonds genoeg eten hebben. Toch blijven deze mensen zo blij, dankbaar, liefdevol en denken ze in mogelijkheden en kansen. Ze blijven zich vasthouden aan hun geloof in God en blijven vertrouwen op God.

Zo waren er ook twee kinderen, waar Neline en Niek veel mee spelen, die nog nooit eerder gezwommen hadden of in bad gezeten hadden. We zijn met ze alle naar het zwembad gegaan om lekker te zwemmen. Wat was het super bijzonder en gaaf om te zien dat deze twee kinderen het zo geweldig vonden om in het ondiepe water te ‘zwemmen’. Iets wat in Nederland zo normaal is en waar ik niet eens bewust over nadenk, is daar niet vanzelfsprekend. Ik vond het heel mooi om al deze momenten mee te maken.

Ook de spontane reis naar Benin was erg leuk! Gezellig met elkaar in de auto en vervolgens terug op de plek waar voor Wijneke zoveel herinneringen lagen. Ik vond het super bijzonder dat ik mee mocht en mocht zien hoe Wijneke weer belangrijke personen zag na heel veel jaar. Ook hier was zoveel gastvrijheid, openheid en zoveel blijheid. Iedereen bood aan om eten te maken, om te rijden, om ons bij mensen te brengen en een rondleiding te geven in het ziekenhuis. Dit typeert echt de mensen daar.

Ik heb een geweldige tijd gehad bij Alex, Wijneke, Neline, Niek, ome Joachim, Marselien, Alexandra, Nestor, Joel, Jerome, Lilly en Blessing!! Zij hebben er voor mij een onvergetelijke, geweldige en mooie tijd van gemaakt met heel veel mooie momenten en herinneringen.

 

Groetjes,

Lotte van Dalfsen

« Back

Scroll to top