Nieuws

« Terug

Neline, Niek en school in Togo

22089545_1916281408588491_8964568547484081545_n.jpg12 jan

Het zal voor Neline en Niek straks een enorme omschakeling zijn.....vooral ook de school waar ze straks naartoe zullen gaan

Een van de dingen die ons veel bezig hebben gehouden is het nadenken over hoe Neline en Niek straks onderwijs gaan krijgen. Gaan we ze naar de school bij ons in de straat sturen? Of ga ik ze thuis onderwijs geven met behulp van, bijvoorbeeld het materiaal van de wereldschool. Het voordeel van de wereldschool is dat je een puur Nederlands curriculum volgt, met ondersteuning vanuit Nederland…..het zal goed aansluiten als ze later, zoals we hopen, voortgezet onderwijs in Nederland gaan volgen. Daarnaast kan ik me nog goed herinneren hoe ik de school bij ons in de straat eens bezocht. Alhoewel het een privé en geen openbare school is, en het onderwijs er beter zal zijn dan de publieke scholen, vond ik het toch confronterend. Meer dan 50 leerlingen in een klas, en wat direct opviel was het totale gebrek aan ondersteunend materiaal. Op deze school geen wandplaten, digischool borden, lesmaterialen, educatieve spellen of lees boekjes  etc etc. Gewoon houten banken, en alle leerlingen hun pen en schriften (en in de lagere klassen de ouderwetse lei met krijtjes)…Dat is dan even slikken en toch lastig voor te stellen om daar Neline en Niek straks te zien.

Maar toch hebben we nu allebei gekozen voor de school bij ons in de straat. Een van de grote nadelen aan thuis onderwijs is, denk ik het risico dat ze nooit echt zullen integreren, waarschijnlijk nooit echt goed de lokale taal leren spreken, en bovenal….zal het lastiger zijn om vriendjes en vriendinnetjes te krijgen. Bovendien is de school bij ons in de straat een christelijke school. Wel zullen we thuis bijles moeten geven. Ik ben dan ook dankbaar dat ik Franstalig Belgisch online materiaal gevonden heb waar we straks mee aan de slag hopen te gaan. Ook doe ik mijn best om te zoeken naar tweedehandse boeken en lesmaterialen. Een poosje terug vond ik een schitterend kinderboek met atlassen van alle continenten in het Frans! En vorige week ben ik ook eens langs geweest bij Naomi, de vrouw van onze voorganger hier in Brussel. Zij geeft Franstalig thuisonderwijs aan haar 5 kinderen. Ook zij heeft mij veel tips gegeven en veel handige websites laten zien met materialen. Ze waarschuwde me ook dat het zo makkelijk is om zo bezig te zijn met de educatieve kant van dingen dat we soms vergeten dat het allerbelangrijkste voor onze kinderen is en blijft; dat ze de Heere Jezus leren kennen als hun persoonlijke Heere en Heiland, dat ze hem zullen liefhebben en willen volgen, alle dagen van hun leven. Uiteindelijk biedt dat pas echte zekerheid in het leven!!

« Terug

Hoe te geven?

20210117_114900

Nu we een aantal maanden terug zijn in Togo zijn we ons ook weer dubbel bewust van de armoede waar heel veel Togolezen in leven. Ik zal een voorbeeld geven van iets wat met ons gedeeld werd, wat mij koude rillingen over mijn rug gaf. De schoonvader van het meisje wat ons helpt was plotseling erg ziek geworden en was zijn bewustzijn verloren. Het was midden in de nacht, en zijn familie besloot hem naar het ziekenhuis te brengen. Zoals hier vaak gebruikelijk is werd hij achterop een motor gehesen. Een tweede persoon ging ook achterop zitten om zijn bewusteloze lichaam vast te houden.  Helaas had deze man niet goed op de voeten van de zieke man gelet en deze hadden dus….de hele weg naar het ziekenhuis over de grond, de stenen en het asfalt gesleept. Met als gevolg dat de huid van zijn voeten er compleet afgeschuurd was toen hij in het ziekenhuis aankwam. Dit is gewoon een van de vele schrijnende voorbeelden die ik zou kunnen vertellen over de gevolgen van armoede!

Voor ons, als gezin, is er bijna dagelijks de praktische vraag, wie, wanneer en hoe helpen we?? Zouden jullie willen meebidden voor heel veel wijsheid hierin? In het geval van de schoonvader van Marceline was dit duidelijk. We konden meehelpen bij het betalen van de ziekenhuis rekening. En ook was Marceline heel blij met de Yams die ik haar een paar dagen later kon geven toen haar vader, die inmiddels een stuk was opgeknapt, aan haar had gevraagd of ze fou-fou kon maken….

In de praktijk geven Alex en ik bijna nooit geld, maar we helpen vaak door school of ziekenhuis rekeningen te betalen of door een praktisch acuut probleem te verhelpen. Gisteren bijvoorbeeld kwam de vraag of we een broeder willen helpen: zijn motor is kapot en hij heeft geen geld voor de reparatie….hij kan niet meer naar de kerk komen met zijn gezin en niet meer naar de markt om z’n tweedehands kleren te verkopen. Ook is Alex weer gewend geraakt aan het ‘gebiept’ worden. Als gemeente leden of familie hem willen spreken, maar geen krediet op hun telefoon hebben dan laten ze gewoon Alex’ telefoon over gaan in de hoop dat hij hen terug belt.

We waren een poosje geleden ook heel dankbaar dat we de EGCT gemeente heel concreet konden helpen met een belangrijke aankoop. Alweer een poos geleden maakte de nu opgeheven stichting Amenuveva hun laatste geld over naar de kerk in Togo. Al een lange tijd wil de kerk graag een stuk grond kopen. Door op dit stuk grond mais en bonen te gaan verbouwen hoopt de kerk een inkomen te genereren voor voorgangers en diaconie. Na lang zoeken hebben de ouderlingen recent een geschikt terrein gevonden. Ook Alex en konden iets bijleggen en de kerk heeft dus recent, eindelijk een stuk land kunnen kopen!

Wij zijn heel rijk gezegend door onze God en Hemelse Vader die iedere dag voor ons zorgt en ook in de toekomst voor al onze noden zal zorgdragen. Het is voor ons zeker een zegen om hier, ook praktisch, onze broeders en zusters te kunnen helpen!

 

De zegen van nieuwe technologie

20210320_092224

Toen we tussen 2011 en 2016 in Togo was het niet mogelijk om via WhatsApp een fatsoenlijk telefoon gesprek te voeren met het thuisfront. Het internet was langzaam en haperend en eigenlijk alleen goed genoeg voor email en het versturen van kleinen foto’s. Wij hadden dus eigenlijk niet verwacht hier goed internet te hebben….

Maar tijden veranderen…. Ook hier in Togo. Op veel plekken in de stad zie je nu groepjes mensen op een smartphone, in de buurt van een wifi netwerk waar ze voor 200 F (30 eurocent) een paar uur online kunnen. Maar goed, met kleine verwachtingen gingen we in december naar ‘Togocell’ om te informeren over internet. Wat bleek: de verbinding die ons wifi genererend apparaatje geeft is heel goed!! Het is echt een zegen te kunnen video bellen met familie en vrienden in Nederland, en voor Neline en Niek die zo ook makkelijk online educatieve filmpjes kunnen vinden voor hun bijle thuis.  Ook voor de kerk, voor het Bijbel Instituut en voor Evangelisatie biedt dit mogelijkheden. Zo konden de jongeren van de gemeenten in Atakpamé, via een live-Zoom verbinding een Webinar voor jongeren volgen die was georganiseerd door het Bijbel Instituut in Brussel! Wij kochten voor ons vertrek een goede beamer en konden met Pasen, met een grote groep de film documentaire ‘Jesus l’enquete’ (NL: ‘Bewijs Genoeg’), kijken. We hopen dit zeker ook nog een keer te organiseren, speciaal voor studenten in Atakpamé en Lome. Ten slotte hopen we in de toekomst internet beschikbaar te hebben voor studenten van het Bijbel Instituut en in de Christelijke bibliotheek die we hopen te openen.

Gebed echt nodig!

20210321_100254

Vanmorgen bezochten Alexandre en ik een van de kerk plant gemeentes, op 25 km afstand van Atakpamé. Dit kleine kerkje bestaat inmiddels zo’n 7 jaar. Terwijl in de kerken in Atakpamé in het Frans gepreekt wordt, met vertaling naar het Ewe, kon Alex hier preken in zijn moedertaal: Ifè. Aandachtig werd er geluisterd en aan het einde van de dienst uit volle borst gezongen. Neline, Niek en ik begrepen er niet veel van, toch was het mooi hier aanwezig te zijn! Ook hier klonk vanmorgen het Evangelie. Wat mij deze keer opviel was dat er alleen maar vrouwen en kinderen waren. Ik vroeg me af waarom geen enkele man deel uitmaakt van de gemeente? Aan het einde van de dienst kregen wij even het woord. We konden de gemeente groeten en hen verzekeren van onze gebeden. Ik voegde toe dat ik speciaal zou bidden dat de Heere ook mannelijke leden aan de gemeente zou toevoegen. Kort daarna sprak Alex hen gepassioneerd toe….later in de auto vroeg ik hem wat hij toen met hen deelde? Hij heeft deze dames uitgelegd hoe ze inderdaad voor hun en andere mannen uit het dorp moeten bidden….maar ook hoe het Evangelie een veranderende kracht in hun persoonlijke levens moet zijn. Hij heeft hen uitgelegd hoe het Evangelie, het feit dat de Zoon van God Zijn leven voor hen gaf, hun hele houding binnen in hun gezin en naar hun man toe moet veranderen. Ook deze vrouwen zijn geroepen ‘zout’ en ‘licht’ te zijn….iets wat ze van nature niet zijn, en nooit zullen zijn zonder Gods bovennatuurlijke werk van binnen! Ja!, zij en wij moeten bidden en vragen om Gods Geest! Maar ook moeten we beginnen met anders te leven. Zoals we dit lezen in 1 Petrus 3: Zij en wij moeten de gewoonte ontwikkelen om de Heere te heiligen in hun (ons) hart…..dan zullen de mensen om hen (ons) heen  vragen beginnen te stellen….en zullen zij (wij) de gelegenheid krijgen om de reden van de hoop die ze (we) nu gevonden hebben uit te leggen; met zachtmoedigheid en respect. Bidden jullie mee??

 

Scroll naar boven