dernières nouvelles

« Retour

Neline, Niek en school in Togo

22089545_1916281408588491_8964568547484081545_n.jpg12 janv.

Het zal voor Neline en Niek straks een enorme omschakeling zijn.....vooral ook de school waar ze straks naartoe zullen gaan

Een van de dingen die ons veel bezig hebben gehouden is het nadenken over hoe Neline en Niek straks onderwijs gaan krijgen. Gaan we ze naar de school bij ons in de straat sturen? Of ga ik ze thuis onderwijs geven met behulp van, bijvoorbeeld het materiaal van de wereldschool. Het voordeel van de wereldschool is dat je een puur Nederlands curriculum volgt, met ondersteuning vanuit Nederland…..het zal goed aansluiten als ze later, zoals we hopen, voortgezet onderwijs in Nederland gaan volgen. Daarnaast kan ik me nog goed herinneren hoe ik de school bij ons in de straat eens bezocht. Alhoewel het een privé en geen openbare school is, en het onderwijs er beter zal zijn dan de publieke scholen, vond ik het toch confronterend. Meer dan 50 leerlingen in een klas, en wat direct opviel was het totale gebrek aan ondersteunend materiaal. Op deze school geen wandplaten, digischool borden, lesmaterialen, educatieve spellen of lees boekjes  etc etc. Gewoon houten banken, en alle leerlingen hun pen en schriften (en in de lagere klassen de ouderwetse lei met krijtjes)…Dat is dan even slikken en toch lastig voor te stellen om daar Neline en Niek straks te zien.

Maar toch hebben we nu allebei gekozen voor de school bij ons in de straat. Een van de grote nadelen aan thuis onderwijs is, denk ik het risico dat ze nooit echt zullen integreren, waarschijnlijk nooit echt goed de lokale taal leren spreken, en bovenal….zal het lastiger zijn om vriendjes en vriendinnetjes te krijgen. Bovendien is de school bij ons in de straat een christelijke school. Wel zullen we thuis bijles moeten geven. Ik ben dan ook dankbaar dat ik Franstalig Belgisch online materiaal gevonden heb waar we straks mee aan de slag hopen te gaan. Ook doe ik mijn best om te zoeken naar tweedehandse boeken en lesmaterialen. Een poosje terug vond ik een schitterend kinderboek met atlassen van alle continenten in het Frans! En vorige week ben ik ook eens langs geweest bij Naomi, de vrouw van onze voorganger hier in Brussel. Zij geeft Franstalig thuisonderwijs aan haar 5 kinderen. Ook zij heeft mij veel tips gegeven en veel handige websites laten zien met materialen. Ze waarschuwde me ook dat het zo makkelijk is om zo bezig te zijn met de educatieve kant van dingen dat we soms vergeten dat het allerbelangrijkste voor onze kinderen is en blijft; dat ze de Heere Jezus leren kennen als hun persoonlijke Heere en Heiland, dat ze hem zullen liefhebben en willen volgen, alle dagen van hun leven. Uiteindelijk biedt dat pas echte zekerheid in het leven!!

« Retour

Scroll to top